Джаз за деца за втори път във Велико Търново

08:59, 30 юни 15 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 2-ри юли започва традиционния за Велико Търново Джаз фест, където публиката ще чуе популярни детски песни в джазов аранжимент, както и любими пиеси от джазовата класика. По време на концерта всички деца ще имат възможност да импровизират заедно с музикантите, да се запознаят с инструментите и най-вече да се забавляват, превръщайки джаза в игра.

Проектът е създаден през май 2010. Оттогава са изнесени над 200 концерта в столични клубове, на джаз фестивали, в културни институти, детски центрове и много др. През 2012 година „Джаз за деца” получава наградата „Златно перо” за принос към българската култура.

Венци Благоев е тромпетиста, Теодор Петков – пиано, Димитър Благоев – китара, Димитър Карамфилов – контрабас, Невена Григорова – барабани,  деца и родители – перкусии, песни и танци.

Съпътстващата програма тазгодишния Дикси Джаз фест във  Велико Търново включва и кинолектория, модерирана от Цветомир Цанков, ще отдаде почит към две от големите имена във вокалния джаз във връзка със стогодишнината от тяхното рождение - Били Холидей и Франк Синатра.

Лейди Дей и певецът със „старите сини очи“, често определян като Гласът, сами по себе си са еталон не само за стилово майсторство в историята на джазовото изкуство, но и за сценично присъствие и въздействие върху публиката. Неслучайно вниманието на Холивуд се фокусира върху тях още в ранните години на техните кариери. 

И макар поради редица причини в краткотрайната кариера на Лейди Дей киното да не е толкова щедро спрямо нея, то при Синатра се стига до цели периоди в зрелия му житейски път, в които спира да пее, за да снима филми.

В далечната 1953 година Синатра грабва и статуетка „Оскар“ /макар и за второстепенна роля/. И ако звездата на Синатра грее на филмовия небосклон с десетилетия, то след ранната смърт на Лейди Дей през 1959 година настъпва 13-годишен период, в който холивудските студия търсят начини, за да филмират нейната автобиографична книга „Лейди пее блус“.

През 1972 година ролята на Били Холидей в едноименния филм е поверена на друга една вокална легенда в музиката на ХХ век – Даяна Рос. Първата вечер от кинолекторията ни посещаваме именно на този биографичен филм, който ще „подгреем“ с първата поява на Били Холидей в киното в една късометражка, изобразяваща музикалната визия на големия Дюк Елингтън за живота на чернокожите в Харлем.

Нейното заглавие е „Симфония в черно: Рапсодия на негърския живот“, а годината на производството ѝ е 1935. Във втората вечер на нашата кинолектория ще почетем Синатра с една от най-известните му  роли – тази в мюзикъла „Висше общество“, заснет през 1956.

В качеството си на романтичен идол Синатра вперва „старите си сини очи“ към красивата Грейс Кели, но като музикант с неслучайното си прозвище „Гласът“ си партнира с легендарните Бинг Кросби и Луи Армстронг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама