Пенсионери в Шумен настояват за Закон за възрастните хора

10:21, 30 юни 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде внесен и приет „Закон за възрастните хора”. За това настояват представители на пенсионерските организации, участвали в извънредна Областна конференция на Пенсионерски съюз, която се е провела в Шумен.

Те са обобщили своите искания в декларация, която е изпратена до Народното събрания, министъра на социалната политика, областния управител на Шумен и медии. Възрастните хора настояват и за нарастване на тежестта на всяка година трудов стаж от 1,1% на 1,5%.

Те изискват и да се разработят програми за създаване на икономически условия за гарантиране на по-високи доходи на работещите и пенсии.

Пенсионерите се обявяват и срещу даване на помощи на хора с минимални и социални пенсии и „коледна добавка”, а настояват да се въведе 13 пенсия.

“Правото на социална справедливост изисква ежегодно да се преизчисляват всички пенсии с възприетия за новопенсиониралия се среден осигурителен доход. Покупателната възможност на пенсията следва да се равнява на покупателната възможност от вноска във фонда, докато е работил”, се казва още в декларацията.

Пенсионерите смятат, че досегашната практика не стимулира внасянето на осигурителни вноски върху цялото възнаграждение и предлагат да се създаде механизъм за отразяване на целия доход на работещия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама