Конфискуваха 20 костенурки от частен дом в Сливен

10:40, 30 юни 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
20 сухоземни костенурки конфискува РИОСВ - Стара Загора от частен дом в Сливен. Проверката, извършена по постъпил сигнал на „зеления" телефон на РИОСВ, съвместно с представители на Община Сливен, Областна дирекция на МВР – Сливен и Регионалната дирекция по горите - Сливен, установи, че в частен дом в Сливен се отглеждат 20 сухоземни шипоопашати и шипобедрени костенурки.

Животните са конфискувани в полза на държавата. Десет от тях, които са в добро състояние са върнати на свобода в естествената им среда на живот. Останалите десет, които са дехидратирани, са изпратени в Спасителния център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, Община Несебър.

Двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, са защитени видове, според Закона за биологичното разнообразие. За тях са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места и т.н.

За нарушаване на тези изисквания на Закона за биологичното разнообразие е предвидена глоба до 5 хил. лв. за физически лица и до 10 хил. лв. за юридически лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама