Върховната прокуратура разпореди проверка на плажовете

10:52, 30 юни 15 25 199 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховната административна прокуратура (ВАП) е разпоредила проверка на морските плажове. Повод са публикации и репортажи в медиите, става ясно от съобщение на институцията.

Причина са изнесените нарушения при използването на плажната ивица по Черноморското крайбрежие, при които концесионери заемат цялата площ и така плажовете се превръщат изцяло в платени. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие предвижда изрично, че не по - малко от 50 на сто от площта на всеки плаж трябва да бъде предназначена за безплатно ползване. С цел осигуряване именно на това право на гражданите, при почивката им през летния сезон, Върховна административна прокуратура разпореди проверка.

ВАП възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството извършването на проверка, тъй като МРРБ е компетентният държавен орган, оторизиран да осъществява контрол и мониторинг.

Целта на проверката е спазването на разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). При констатиране на нарушения, МРРБ ще предприеме действия за реализиране на административнонаказателната отговорност на нарушителите.  В срок до 20 юли на прокуратурата ще трябва да бъде предоставен обобщен доклад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама