Говорим без роуминг в ЕС от 2017 г.

11:44, 30 юни 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Големите сметки за телефон и лошата интернет връзка, които могат да провалят хубавата почивка в чужбина, остават в миналото. Това обещават от Европейската комисия. Днес комисарите, Европейският парламент и Съветът на Европа приеха предложението за единен пазар на телекомите в Съюза.

Това предвижда край на роуминга от 15 юни 2017 г., което означава, че потребителите ще плащат за разговори в която и да е страна на ЕС, колкото и у дома. Приети бяха и правила за "неутралност“ на интернет връзката, според които всеки европеец има право на равен достъп до ресурсите на мрежите.

В рамките на цяло едно десетилите ЕК работи по намаляване на цените за роуминг. Така от 2007 насам те са паднаха с 80%. А операторите вече таксуват с 91% по-малко за интернет зад границата, отколкото преди 8 години.

Въпреки че споразумението ще влезе в сила чак през 2017 г., цените ще намалеят още през пролетта на следващата година. Според правилата на ЕК, операторите ще таксуват до 10 ст. на минута за обаждане, 4 ст. за SMS и до 10 ст. за MB интернет. Това означава, че цените ще паднат със 75% в сравнение със сегашните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама