Интересът към програмата за селските райони надвишава възможностите й

11:46, 30 юни 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интересът към Програмата за развитие на селските райони надвишава финансовите възможности, които тя предлага - това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева по време на втората обществена дискусия по програмата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Само по една от мерките по програмата - "Инвестиции в земеделските стопанства", заявленията са 4 пъти повече, отколкото бюджетът й, съобщи Танева.

По думите й с бюджета, който програмата предвижда, ще бъдат одобрени около 20% от подадените заявления за финансиране. В този програмен период ще бъдат подпомогнати животновъди, производители на плодове и зеленчуци, както и биоземеделци.

"35 млн. евро се предвиждат по мярка "Млад фермер". Тя вчера беше отворена за кандидатите. Тук желаещите са много, което е положителната новина. Явно нашите млади фермери искат да инвестират в България", заяви Танева.

Земеделският министър поясни, че предстоят обществени дискусии, на които се очакват предложения за подобряване на ефективността на програмата.

"3100 земеделци ще бъдат финансирани, но нашата амбиция е те се увеличат", каза още Танева. Тя посочи, че днес малко над 14 млн.лв. ще бъдат изплатени на земеделските стопани, които са имали преразплащане. По думите й към момента от началото на годината министерството е разплатило на земеделците над 1,8 млрд.лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама