Уикилийкс: САЩ са извършвали икономически шпионаж срещу Франиция

12:02, 30 юни 15 / Свят 25 219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шпионският скандал между Франция и САЩ може да се разрасне, след като "Уикилийкс" пусна нови документи с данни за мащабен икономически шпионаж извършван от САЩ по отношение на Франция.

Материалите показват, че американската Агенция за национална сигурност е следяла комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие.

Според новите данни, подслушваните министри са били Франсоа Бароан и Пиер Московиси, които оглавяват министерството на финансите на Франция от 2011 до 2014 г., предаде "Ройтерс".

Според други документи, между 2002 и 2012 г. Американската агенция за национална сигурност е събирала информация за предложени договори за износ на стойност над 200 милиона долара в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването.

От американското разузнаване нееднократно заявиха, че САЩ не извършва електронно наблюдение за търговски изгоди. Американски и европейски източници обаче допускат, че най-новите изтекли документи може да са били предадени на "Уикилийкс" от неизвестен досега източник,  а не от Едуард Сноудън, бивш служител на Американската агенция за национална сигурност.

Миналата седмица "Уикилийкс" съобщи, че агенция за национална сигурност на щатите е шпионирала последните трима президенти на Франция - Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд в периода 2006 г. -2012 г., което накара Париж да протестира пред Вашингтон, че подобно поведение между съюзници е неприемливо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама