Фалит на Гърция ще повлияе негативно на България, според експерт

12:50, 30 юни 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-добре е да се учиш от грешките на другите, отколкото от собствените. Ние имаме уникалния шанс да се поучим от грешките на Гърция. Това заяви пред София Topnovini.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него южната ни съседка, подобно на нас сега, в продължение на повече от 20 години е усвоявала европейски пари. В същото време е теглила и заеми, както се случва и у нас.

„Не преструктурираха икономиката си и не приватизира губещите си държавни фирми. Това са все неща, които и ние наблюдаваме в България, но с по-малък мащаб“, обясни Гълъбинов и допълни, че причините за гръцкия проблем са сходни с проблемите, които наблюдаваме и в България. Просто мащабът бил по-малък и във времето страната ни се движи с 5-6 години закъснение.

„Въпреки някои успокоителни думи, които слушаме през последните дни, фактите и цифрите сочат, че евентуален фалит в Атина ще повлияе негативно на България“, категоричен е експертът.

По думите му Гърция е на трето място по общ обем на преки чуждестранни инвестиции в България. „Не може държава, която е третия по големите инвеститор у нас, да фалира и това да не ни повлияе“, посочи Гълъбинов. Пред тях по инвестиции били само Холандия и Австрия, но те са в добро икономическо здраве.

За 2014 година Гърция е на пето място като държава, към която България изнася продукция. „Това също не може да не окаже влияние, защото чуждите преки инвестиции и износа са двете неща, на които много разчитаме за нашия икономически растеж“, заяви Румен Гълъбинов и посъветва да преосмислим прогнозите си за ръста на БВП през тази година във връзка със ситуацията в южната ни съседка.

Гръцките банки в България са ОББ, Пощенска банка, Пиреос и Алфа банк. Те формират над 20% от активите на българската банкова система.

„Въпросните банки не са в банкова ваканция, но обслужват същите клиенти и инвеститори от индустрията, които са обслужвани и от техните майки в Гърция“, посочи икономистът и допълни, че за търговските връзки и междубанковите разплащания очевидно има проблем.

Гръцката банка не може да направи международен банков превод и българската банка с гръцко участие, не може да получи пари. Както и обратното – гръцката банка с клона си в София няма нужда да изпраща пари в Гърция. Тоест в момента в България търговските субекти с гръцки произход не могат да се разплащат.

Според Гълъбинов те не са малко, а напротив – осигуряват работа на над 25 000 души в България. Отделно са чисто търговските фирми. „Няма как това да не окаже влияние на развитието у нас“, допълни икономическият анализатор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама