Академията и Музеят на МВР с изложба в РИМ - Шумен

12:54, 30 юни 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Академията на МВР и Музеят на МВР – София гостуват в Регионален исторически музей – Шумен с изложба „Години по-късно. Карикатурата в борба с антиобществените прояви”, съобщават от културната институция. Откриването на изложбата е на 2 юли 2015 г. от 17 ч. в Регионалния исторически музей  и ще остане в Шумен до края на м. август 2015 г.

Тази година изложбата се посвещава на 136 годишнината от създаването на МВР и 5 юли – Професионалния празник на МВР.

Изложбата има интересна история. Тя е подготвена и експонирана през 1975 г. като съвместната инициатива на Министерството на вътрешните работи и Съюза на българските художници. Тогава 36 български художници създават 199 карикатури на актуални и днес теми, каквито са безопасността по пътищата, безстопанствеността, разхищението, хулиганството, проблемите с алкохола и много други. Сред авторите са известни имена като Борис Димовски, Доньо Донев, Карандаш, Шмайзер, Панайот Гелев, Рачо Рачев, Стефан Десподов, Анри Кулев и много др. 37 години по-късно, през 2012 г., Министерството на вътрешните работи и Музеят на МВР – София дават „втори” живот на изложбата.

Проявата подкрепя Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама