СЕМ може да търси законови основания за смяна в ръководството на БНР

12:56, 30 юни 15 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„СЕМ все още няма законово основание да се намесва в отношенията между ръководството на БНР и протестиращите. Казвам „все още“, защото ако кризата продължава да се задълбочава, това би било вече основание съветът да мисли около изпълнението на задълженията на ръководството по закон и да мисли дали има законови основания да търси промяна на ръководството“ Това заяви на заседанието на медийния регулатор днес председателят Георги Лозанов.

Той обаче е обнадежден, защото за първи път в писмо на генералния директор Радослав Янкулов, адресирано до СЕМ, се чете „във връзка с исканията на протестиращите“, което е някакъв опит за преодоляване на конфронтационния тон в медията.

Той съобщи още, че ще поискат от Янкулов информация за преструктурирането и оптимизацията на дейността на радиото. Ако започнат уволнения там, ще има сериозна намеса от страна на СЕМ, отбеляза Лозанов.

Вчера беше освободен програмния директор на националното радио, а от ръководството съобщиха, че започват оптимизация и преразглеждане на разпределението на хонорарите.

Хонорарната политика там трябва да бъде изградена с участието на синдикатите и на служителите на БНР, коментира и Анна Хаджиева.

Лозанов пък не подаде оставка, както се беше заканил. Преди месец той посочи, че ще подаде оставка, ако няма действия, които да решат проблема в БНР. 

Членовете на СЕМ Анна Хаджиева, Иво Атанасов и Анюта Асенова категорично заявиха, че няма да подкрепят такава оставка и помолиха Лозанов да не се оттегля от поста, преди той да обяви решението си днес.

„Не би била уместна оставка, защото не би решила нищо в БНР“, коментира Атанасов, допълвайки, че разбира моралния жест, но той нямало да направи впечатление на никого.

Лозанов каза, че целта му не е била да насочва вниманието към себе си и „да създавам такъв плод на доверие“, като благодари за подкрепата на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

„Обявих оставката с цел да катализирам някакви процеси в БНР, а тя започна да се чака и да се броят дните до нея“, каза председателят на СЕМ, като отбеляза, че тя е гледана от друг ъгъл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама