Предлагат да се създаде зоополиция в Шуменска област

13:12, 30 юни 15 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде създадена зоополиция на територията на всяка една от общините в Шуменска област. Това предложение бе направено по време на заседанието на Областната епизоотична комисия.

Комисията заседава, за да набележи мерки със справянето с популацията на бездомните кучета и ограничаване на заболеваемостта от ехинококоза по хората и животните в областта.

Според председателя на Областната епизоотична комисия зам. областния управител Петко Шаренков създаването на зоополиция е едно от мерките, които може да заработи за намаляване на броя на бездомните кучета.

Той предложи зоополицията да бъда от трима души. Представителите на общините на заседанието на комисията обещаха да сведат това предложение до знанието на съответните общински съвети и администрации.

По време на заседанието на комисията бе заявено, че контролът по проблемите с безстопанствените кучета  занижен и трябва да се работи за неговото повишаване.

В тази насока бе предложено да се  завиши и контролът върху работата на Кастрационния център в Шумен и на всяко следващо заседание на Областната епизоотична комисия представител на центъра да отчита дейността му.

Бе предложено на общините ако искат да сключат договор с Кастрационния център в Шумен като при определени условия в центъра да се извършва кастрация на бездомни кучета. Д-р Христомир Христов от Кастрационния център заяви, че има такава възможност, но ако в договорите се регламентира как да се извършва тази дейност - общините да докарват кучетата, а след това да си ги взимат, за своя сметка, и да ги пускат обратно на територията, от която са ги събрали.

Да се вземат мерки пясъчниците в детските градини да се покриват с предпазни мрежи, за да не се ползват от безстопанствените кучета бе друго от предложенията, направено по време на заседанието на комисията. Като тази дейност отново се поеме от общините.

Членовете на Областната епизоотична комисия приеха решиха експертна група да подготви предложения за законодателни промени в Закона за животните и този за ветиринарно-медицинската дейност, с които предложения да се запознаят народните представители от Шуменска област.

На заседанието на комисията за пореден път бяха изнесени данни, които сочат, че Шуменска област е една от първите в страната по заболеваемост от ехинококоза. Стана ясно, че в областта е висока заболеваемостта от лаймска болест и марсилска треска, а е голям броят на ухапани от кучета граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама