Върховна административна прокуратура разпореди проверка на плажовете

13:14, 30 юни 15 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховна административна прокуратура възложи на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се извърши проверка дали се спазват разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Проверката е във връзка с изнесени в медиите случаи, в които концесионери заемат цялата площ на морските плажове и така те се превръщат изцяло в платени. Събират се такси и за зоните от плажа, които са предназначени за свободно /безплатно/ ползване, като на тях без основание се разполагат различни съоръжения.

Проверката трябва да установи дали се спазват изискванията на закона относно размера на площите за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите на морските плажове - не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ, както и на дължината на бреговата линия пред площите за свободно разполагане на плажни принадлежности.

Законът изисква да се осигури равностоен достъп до морето на зоните за свободно разполагане със зоните за разполагане на плажни принадлежности от концесионера или наемателя. Проверката трябва да покаже също дали се спазват техническите параметри на морските плажове в изпълнение на изискванията на закона относно размера на площите на преместваемите обекти и съоръжения.

При констатиране на нарушения Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да предприеме действия за реализиране на административнонаказателната отговорност на нарушителите. До 20 юли МРРБ следва да предостави на прокуратурата обобщен доклад с констатациите от проверката.

Според информация за морските плажове на територията на област Добрич, обявена от областна администрация на страницата й, в региона има 35 плажа, от които един – Фиш-фиш, е превзет от морето. Договори има за 12 плажни ивици, като от тях седем са сключени с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а 5 – с областен управител. Останалите  са неохраняеми. Неотдавна бяха проведени търгове в МРРБ и бяха определени наематели за следващите пет години на още няколко плажа. Сред тях са част 3 от морски плаж Каварна, част 4 от плаж Добруджа, плаж СБА, Иканталъка 2, Божурец-Топола 3.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама