Рапсодия "Циганка" свирят на "Варненско лято"

13:18, 30 юни 15 / Култура 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гостуването на Русенската опера във Варна в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ започва от 19 часа тази вечер. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров ще представи концерт със силна и респектираща програма.

За първи път пред варненци ще прозвучи "Родопска легенда” – вариации за симфоничен оркестър на композитора Анатолий Вапиров, популярния създател на джаз фестивала във Варна. След това един световнопризнат русенец - цигуларят Светлин Русев, ще изпълни заедно с Русенската филхармония Рапсодия "Циганка” от Морис Равел.

Във втората част на концерта варненската публика ще се срещне за първи път с Месата за солисти, хор и оркестър "Въоръженият човек” - творба, създадена на прага на новото хилядолетие от уелския композитор и диригент Карл Дженкинс, който оглавява класацията на 10-те най-ярки съвременни композитори в света. Това е произведението, чиято блестяща интерпретация на "Мартенски музикални дни” в Русе и на „Европейския музикален фестивал” в София донесе престижната музикална награда "Кристална лира” за оркестъра на Русенската опера и диригента Найден Тодоров миналата година.

Участват солистите на Русенската опера Мария Цветкова, Андреана Николова, Александър Баранов, Момчил Миланов, Пламен Бейков, хор "Дунавски звуци” с диригент Стелияна Димитрова и хор при Детско-юношеската опера във Варна с диригент Ганчо Ганчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама