Старозагорски екоинспектори прибраха 20 костенурки

13:23, 30 юни 15 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конфискувани са 20 сухоземни костенурки от частен дом в град Сливен, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора.

Проверката е извършена по постъпил сигнал на „зеления“ телефон на РИОСВ. Екоинспекторите са установили, че в частен дом се отглеждат 20 сухоземни шипоопашати и шипобедрени костенурки. Животните са конфискувани в полза на държавата.

Десет от тях, които са в добро състояние са върнати на свобода в естествената им среда на живот. Останалите десет, които са дехидратирани, са изпратени в Спасителния център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в село Баня, община Несебър. Двата вида сухоземни костенурки, срещащи се в България, са защитени видове, според Закона за биологичното разнообразие. За тях са забранени всички форми на умишлено улавяне или убиване, преследване, притежаване, пренасяне, търговия, препариране, излагане на публични места и т.н. За нарушаване на тези изисквания на Закона за биологичното разнообразие е предвидена глоба до 5 000 лв. за физически лица и до 10 000 лв. за юридически лица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама