В Стражица откриха медицински център по проект на Световната банка

13:42, 30 юни 15 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центърът за ранна интервенция по проекта „Услуги за социално включване на уязвими деца от Община Стражица” бе официално открит днес в Стражица. Лентата на ремонтирания обект прерязаха кметът на Общината инж. Детелина Борисова и заместник-кметът Стефан Иванов.

Чрез този проект се предоставят пет напълно нови социални услуги в общината. Благодарение на средствата, осигурени от Световната банка, които възлизат на  658 574 лева, е осигурено по-доброто качество на живот и се осигурява превенция и подобряване на здравния статус на най-уязвимите групи деца от 0 до 7-годишна възраст не само в град Стражица, а и още в 20 населени места.

На събитието присъстваха още председателят на Обс Илиян Маринов, експерти от общинската администрация и от дирекция "Социално подпомагане", както и представители на екипите, които обслужват целевите групи  и на самите целеви групи. Енорийският свещеник йеромонах Димитрий отслужи водосвет за здраве.

Вицепремиерът и министър на труд а и социалната политика Ивайло Калфин изпрати поздравителен адрес. “Поздравявам ви за ентусиазма и оптимизма, с който работите, се посочва в адреса. “Радвам се, че сме съмишленици в благородната кауза да осигуряваме подкрепа за децата и  да търсим  повече възможности за насърчаване на тяхното социално включване.”

В приветствието си инж. Борисова подчерта, че проекът е с доказан социален ефект.  “С удовлетворение мога да съобщя, че напредъкът ни по този проект, в сравнение с други български общини, които също го изпълняват, е много осезателен.

Ние сме от водещите общини, въвели широка гама от услуги, които обхващат доста голяма по своята численост целева група от над 2000 деца и техните родители.”Още през август миналата година стартира първата услуга по проекта -“Здравно консултиране на деца”, по която са обхванати 581 малчугани.

През тази година са въведени още и услугите “Ранна интервенция на уврежданията”, “Формиране и развитие на родителските умения”, “Семейно консултиране и подкрепа” и “Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания”.

По проекта, съобразно спецификата на услугите, са назначени екипи, които включват педиатър, медицински сестри, медиатори, стоматолог, рехабилитатор,, психолог, логопед, юрист, гинеколог, акушерка, социални работници и социален координатор на услугите.

Освен успешното предоставяне на петте социални услуги, предстои през летните месеци сформиране на две групи от деца в предучилищна възраст, които ще получат допълнителна подготовка “За равен старт в училище”, преди встъпването им в първи клас.       

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама