БСП и синдикати заговориха за актуализация на бюджета на МВР

14:13, 30 юни 15 / Политика 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За необходимост от актуализация на бюджета на Министерството на вътрешните работи заговориха от БСП и от синдикалните организации във ведомството. "Не можем обаче да посочим конкретна сума, защото нямаме обективна информация", каза членът на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов (БСП). Според него обаче, полицаите страдат от липса на облекло и техника. И даде конкретен пример: в СДВР няма нито един ксерокс.

От Столетницата се обявиха и против пенсионната реформа за служителите в МВР и нова вътрешна наредба, според която извънредният труд на полицаите се компенсира чрез отпуски, а не чрез заплащане. "Имаме съмнения дали това ръководство на министерството може да даде ефективни решения на поставените проблеми", каза Мерджанов. 

От своя страна най-голямата синдикална организация в МВР - СФСМВР, която днес проведе среща с депутати от БСП, настоява твърдо за оставката на директора на Главна дирекция "Пожарна безопаност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Именно по това искане синдикатите имат най-големи противоречия с политическото ръководство на ведомството. Според председателя на СФСМВР Валентин Попов шефът на пожарната "по един изключително неоснователен начин той провежда реформа по отношение на спасителните отряди, намесва се в дисциплинарната практика в МВР и посочва колеги, които трябва да бъдат наказни, като влияе на комисиите". Синдикатите недоволстват още, че гл. комисар Николов смесва и сменния режим на пожарникарите, което, според тях, може да доведе до сериозни професионални проблеми и да застраши живота на пожарникарите, и на гражданите.

Оставането му на поста е "сериозна причина за нов масов протест в рамките на преговорите", каза Попов. Той уточни, че СФСМВР е дало 14-дневен срок на вътрешния министър Румяна Бъчварова да покаже доказателства, че има сближаване на позиции и исканията на синдикатите ще бъдат изпълнени. В рамките на тези две седмици се отменят и протестните мероприятия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама