Случаят "Паси" може да стигне до етичната комисия на медиите

14:26, 30 юни 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия може да бъде сезирана за случая със заснемането и излъчването на кадри с бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси и бившия външен министър Соломон Паси в телевизионното предаване „Папараци“, заяви Иво Атанасов от Съвета за електронни медии (СЕМ) на редовното заседание на съвета, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според етичния кодекс публични личности могат да бъдат заснети, ако представяната информация е обществено значима, но тази тема не е такава, коментират от СЕМ. членовете на съвета се обединиха около мнението ,че  се преследва семейството, нарушава се личното пространство.

По думите му случаят със следването на семейството от автомобил на предаването не е в правомощията на СЕМ, каза председателят на регулатора Георги Лозанов.

По думите му според разпоредбите журналистите не е трябвало да се крият при извършване на професионалните си действия, освен ако е нямало друг начин за отразяване, но е трябвало да споменат, че са използвани скрити камери. Той обясни, че в светската журналистика е разрешено да се снимат хора, когато не е изгодно за тях, и това по света е голям бизнес и за двете страни, а когато е необходимо, се стига до решаване на такъв папарашки случай по съдебен ред.

Основният аргумент, който отбелязва предаването е, че заснетите са обществени личности и могат да бъдат снимани на всяко обществено място. 

СЕМ констатира, че в предаването се говори какво е общественото значение, свързано с каузите, които осъществява Гергана Паси, но в същото време се излъчват посещението й във фризьорски салон и отпътуването й от България от летището, а не сцените с каузите, които подкрепя тя.

Лозанов сподели, че в личен разговор с Паси тя е отбелязала, че съпругът й е отишъл на коментираната в предаването инициатива в столично училище, а тя е отпътувала по работа.

Семейство Паси се оплака преди седмици, че повече от месец са следени от екипа на "Папараци". Те обявиха, че ако има законова възможност ще търсят правата си в съда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама