Ципрас отстъпва, готов да преговаря предложението на Юнкер

14:50, 30 юни 15 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкото правителство е в преговори за предложението, направено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер късно в понеделник, твърдят гръцки медии.

Премиерът на страната Алексис Ципрас се опитва да постигне споразумение с кредиторите в последния момент, пише сайтът grreporter.info. Вероятно правителството е на път да отстъпи от категорично “не” което Ципрас заяви снощи на предложението, отправено му от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Промяната в позицията на Ципрас вероятно е повлияна от натиска на европейските институции, опозицията, но и на депутати и евродепутати от СИРИЗА в съчетание с тежката ситуация, която предизвика затварянето на банките. 

Според източници, от гръцкото правителство вече са изпратили до Брюксел послание, че преразглеждат представеното снощи последно предложение на Жан-Клод Юнкер. Сред основните мерки, които се предвиждат в него е предложение за уреждане на гръцкия държавен дълг до октомври.

Според европейски източници гръцкият премиер трябва да изпрати до полунощ писмо до председателя на Европейската комисия, председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

В него трябва да се посочва, че Алексис Ципрас приема предложението на институциите – кредитори, както то бе представено в неделя. Единствената промяна в него ще засяга помощите за ниските пенсии. В допълнение Ципрас ще трябва да се ангажира, че ще се обяви в полза на положителния вот на референдума, който свика идващата неделя.

Според източници на grreporetr.info, близки до правителството, Алексис Ципрас е провел телефонни разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, президента на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в понеделник вечерта. 

Според "Ройтерс", представител на германската правителство е заявил днес, че гръцката спасителна програма практически не може да бъде удължена, дори и да се стигне до споразумение. Причината е, че няма достатъчно време то да бъде гласувано от парламентите на страните – членки на Еврозоната, съобщава в Туитър кореспондентът на Катимерини в Брюксел Елени Варвициоти.

Отново според "Ройтерс", финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис е заявил, че Гърция няма да изплати днес заемите си към Международния валутен фонд (МВФ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама