„Биволъ“: Парите за хотела на сина на Първанов – от „обръчите“ около Южен Поток

11:29, 01 авг 15 / Политика 25 1138 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синът на лидера на АБВ Георги Първанов – Ивайло, влиза в хотелиерския бизнес. Това стана ясно вчера, след като за това призна самият президент на България в периода 2002-2012 г. Пред БТВ той обяви, че синът му става съсобственик на хотел "Стримон спа" в Кюстендил, като негов бизнес партньор ще е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна.

По непотвърдена информация спа-хотелът струва 7,5 млн. лв. Именно тук изниква въпроса от къде 27-годишният Ивайло Първанов разполага с такава сума с пари. Лидерът на АБВ разкри, че финансирането на сделката идва от събрани лични спестявания на сина му, помощ от родителите и изтеглен кредит, който е не повече от 200 000 лв., уточни президентът.

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ обаче направи собствено проучване за произхода на парите. Ивайло Първанов обясни пред БТВ, че е изтеглил заем от фирмата АЙВИ-СМ, която се занимава със софтуер и поддръжка на компютърни мрежи, но също и с хотелиерски и рекламни услуги. В нея той се явява съдружник с брат си Владимир. До юли 2013 съдружник с братята е била и Мариана Добрева.

Оказва се, че АЙВИ-СМ отчита скромни приходи. Най-успешна е 2012 година, когато във фирмата влизат 299 000 лева. Компанията обаче е близка и до Кирил Добрев. Нейн сървър обслужва електронната поща на хотел „Белчин гардън“. Друго разследване на „Биволъ“ показва че той е построен под ръководството на Добрев.

Освен АЙВИ-СМ, съществува още и фирмата АЙВИ КОМЮНИКЕЙШЪНС със собственик Мариана Манолова. Заедно с Ивайло Първанов и Марияна Добрева, тя е част от борда на директорите на фирмата СТРИМОН-СПА, собственик на едноименния хотел. Освен това Манолова е представител и едноличен собственик на фирмата СТРИМОН КЛУБ, в чийто борд отново е Ивайло Първанов.

В изтеклата кореспонденция на Добрев, с която „Биволъ“ разполага, се вижда как се финансира АЙВИ КОМЮНИКЕЙЩЪНС. Това става с договори за пиар и издателска дейност свързана с дейността на БСП. Има и една фирма, близка до партията, която също участва във финансирането - ПОНС ХОЛДИНГ. Това е една от фирмите, избрана при правителството „Орешарски“ да строи неслучилия се проект „Южен Поток“.

По данни на „Биволъ“ ПОНС гравитира и около бургаския кмет Димитър Николов и е основен участник в далаверата със земите на къмпинг „Корал“.

Читатели на София Topnovini.bg могат да дадат своя глас за това от къде според тях са дошли парите на Ивайло Първанов за закууването на хотела на нашата анкета. ГЛАСУВАЙТЕ ТУК! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама