ЕК започна наказателна процедура срещу България заради ГПК

17:10, 01 авг 15 / Политика 25 715 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия (ЕК) е открила наказателна процедура срещу България заради член 417 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Текстът позволява длъжникът да бъде осъден по бърза процедура без възможност да се противопостави. Процедурата на комисията е и заради начина, по който се продава имуществото на длъжниците, което е в нарушение с правото на Европейския съюз.

 

Това обясни адвокат Десислава Филипова, председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека", съобщава агенция БГНЕС.

 

По думите на Филипова дори потребителят да не знае своите права като европейски гражданин, съдът е длъжен, когато издава изпълнителен лист, да провери дали има забранени или неравноправни клаузи в потребителските договори. Длъжен е да го стори независимо дали последният е възразил или не е. 

 

"Изтъкнах, че изпълнителните дела в България са в нарушение на задължителната съдебна практика на Съда на Европейския съюз, според която едно семейно жилище, независимо че е ипотекирано, може да бъде продадено едва след приключване на исковото съдебно дело и то само ако съдът е установил, че с потребителския договор не се нарушават правата на кредитополучателите и другите потребители", обяснява юристката.

 

Според Десислава Филипова от Брюксел вече са обявили, че започват проверка по случая и ако тя установи, че законодателството ни наистина противоречи на европейското, ЕК ще пристъпи към наказателна процедура с цел отмяна на въпросния текст.

 

От Европейската комисия ѝ изпратили писмо, в което се съобщава, че комисията пристъпва към същински действия срещу България. Това означавало, че при извършената проверка са констатирани нарушения и откриват процедура за извършено нарушение във фазата "официални контакти между Комисията и България. 

 

В тази фаза се разменят официални писма между евроинституцията и държавата – нарушител, като целта е доброволно държавата да преустанови нарушението. В случая да отмени чл. 417 от ГПК, и да реформира изпълнителното производство без да се стига до налагането на глоби на България, които пак ще бъдат плащани от нашия джоб.

 

Ако и след тази фаза страната ни не промени ГПК, следващият етап от наказателната процедура е завеждане на дело пред Съда на Европейския съюз в Люксембург.

 

"Чл. 417 ГПК член дава възможност на банките и на други лица (например на фирми за бързи кредити, доставчици на други услуги, в случаите в които са подвели потребителя да подпише нотариално заверен договор или запис на заповед) да се снабдяват с изпълнителни листа срещу потребителите без да се води истинско дело, в едно затворено и инквизиционно производство, в което пред съда участва само силната страна – банка или друг търговец или доставчик на услуга. И потребителят не може да се защити", обяснява още Филипова.

Според нея въпросният текст от Гражданския процесуален кодекс е в директно противоречие на Директива 93/13/ЕИО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама