България с въпроси към Венецианската комисия за промените в Конституцията

18:12, 01 авг 15 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е изпратила до Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право при Съвета на Европа) молба за становище по промените в Конституцията, пише специализираният сайт „Съдебни репортажи“. Материалът с автор Галина Гиргинова е със заглавие "Питаме Венецианската комисия дали промените в Конституцията съответстват на международните стандарти за устройство на съдебната власт".

В писмото, подписано от председателя на парламента Цецка Цачева, се казва, че в контекста на продължаващите реформи за утвърждаването на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, страната ни е инициирала процедура по промяна на основния закон. Целта на измененията, се сочи в молбата, е разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, така че кадровите решения за съдиите да бъдат вземани от орган с участието преимуществено на съдии, респективно решенията за прокурори – от прокурори. Засилването на правомощията на Инспектората към ВСС цели да затегне контрола в системата и да направи проверките за интегритета на магистратите ефективни, а възможността Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд – да гарантира правата и свободите на гражданите.

Промените, отбелязва страната ни, са израз на стремежа да бъдат въведени международните стандарти, гарантиращи независимостта на съда, и да отговорят на препоръките на Съвета на Европа. В писмото се казва, че страната ни очаква оценка на предложенията за изменение на Конституцията за съответствието им със стандартите на Съвета на Европа и конкретните препоръки към България.

Източници на „Съдебни репортажи“ обясниха, че оценката на Венецианската комисия по проекта за промени в основния закон може да се очаква през септември. В същото време депутатите внесоха искане за задължително тълкуване в Конституционния съд, в което се поставят въпросите дали разделението на ВСС и съотношенеито между членовете от парламентарната и професионалната квота в съвета е промяна във формата на държавно управление. За докладчик по делото бе избран конституционният съдия Румен Ненков, а КС първо трябва да се произнесе по допустимостта на питането.

Както „Съдебни репортажи“ писа, изявени конституционалисти и съдии от КС са на мнение, че питането е недопустимо, тъй като не се изисква тълкуване на Конституцията, а на предложения, които не са гласувани от Народното събрание. Освен това произнасянето на КС по същество на практика би заместило основната функция – законодателната, на парламента.

В множество становища на Венецианската комисия присъства препоръката, когато съставът на кадровия орган на съдебната власт е смесен, съдиите, избрани от техните колеги да съставляват болшинството от членовете на ВСС. Това би предотвратило всякакво манипулиране или неправомерен натиск. Комисията препоръчва деполитизиране на органа, като сочи, че не трябва да се позволява никакво взаимодействие на парламентарните мнозинства и натиск от страна на изпълнителната власт, а ВСС трябва да не бъде подчинен по никакъв начин на никоя политическа партия, за да може да защитава ценностите и основните принципи на справедливостта. Друга препоръка е членовете на ВСС от парламентарната квота да се избират с квалифицирано мнозинство от парламента, за да се гарантира, че се касае за безспорни, надпартийни авторитети.

В средата на юли Европейската комисия изрази силна подкрепа за реформите в Конституцията, а устният доклад на комисията съвпадна с решението на ДПС, ГЕРБ и АБВ да орежат проекта за изменения в основния закон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама