От Пожарната в Г. Оряховица припомнят правилата за пожарна безопасност през летния сезон

13:00, 02 авг 15 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със заповед на областния управител на Велико Търново периодът от 25.04.15 г. до 30.10.2015 г. е определен за пожароопасен сезон в горските територии в област Велико Търново. Последните дни се характеризират с много високи среднодневните температури. На много места започна почистване на дворовете, градините и вилните места. 

Сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, а също застрашават човешки живот. Горските пожари нанасят сериозни щети на стопанството и околната среда.

Често водят и до човешки жертви. Основни причини за възникване на горските пожари са небрежна, непредпазлива или умишлена дейност на човека или природни явления, споделят от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Г. Оряховица.

За да се опази зеленото богатство на страната стриктно трябва да се спазват правилата за пожарна безопасност. Не е допустимо изхвърлянето на неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда.

Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.  Не трябва да се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени за това места.

Преди да запалите огън, се уверете, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър. За да се предотвратят пожари, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под тях трябва да се оформят просеки в горите, които да се поддържат свободни и чисти от суха растителност. Абсолютно е забранено паленето на стърнищата.

Собствениците на гори трябва да знаят, че са задължени да спазват и изпълняват всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение стопанисването на горите.

За да се опази зеленото богатство на България, стриктно трябва да се спазват  правилата за пожарна безопасност, предупреждават от пожарната и напомнят, че при опасност от пожар трябва незабавно да сигнализирате на телефон 112. Служителите от РСПБЗН предупреждават, че Законът за МВР предвижда наказание на нарушителите – глоба в размер до 2000 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама