Родители без брак ще получават детски надбавки до декември

17:47, 02 авг 15 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Семейните помощи за деца или т.нар. „детски“ на родителите, които живеят без брак, няма да бъдат спрени до края на тази година. Това отговориха от социалното министерство на запитване на София Topnovini.bg.

Получаването на детските добавки зависи от брутния доход, който трябва да е под 350 лв. на член на семейство. Родителите, които нямат брак обаче не бяха задължени да представят доходите на двамата родителите и така получаваха помощите, ако единият от тях се вмества в сумата.

Преди две седмици парламентът одобри законови промени, с които тези помощи на практика се спират, защото ще се взимат предвид заплатите на двамата родители, ако постоянният им адрес е един и същ. Месечните помощи за деца са в размер на 35 лв. за първо дете, 50 – за второ и по 35 за всяко следващо. При заварените положения в случая обаче няма да има автоматично спиране на парите, тъй като те се отпускат на базата на доходите за година назад. Но това ще важи само до края на декември тази година.

„След това във всички случаи семействата следва да подадат нови заявления-декларации, въз основа на които ще бъде направена преценка за отпускане на помощите по новите условия за тяхното предоставяне”, уточняват още от ведомството.

Предоставянето на помощи в натура – под формата на храна, помагала за училище, такса за детска градина и др., което също беше регламентирано при ремонта на закона, може да започне веднага след влизането му в сила, „ако основанията за това са налице”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама