100 „Паметни книги за Европа“

23:20, 02 авг 15 / Култура 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският парламент (ЕП) подбра 100 книги за Европа и ги събра в летния списък на читателската публика. 100-те „Паметни книги за Европа“ са селектирани след подбор на академични, интелектуални и политически творби на тема европейската идея и развитието на процеса на европейската интеграция.

Председателят на ЕП Мартин Шулц, който лично е участвал в изготвянето на списъка, се аргументира, че чрез достъпа до тази широка гама произведения за европейската идея много повече хора ще имат удоволствието да проучат идеите и личностите, вдъхновявали и ръководили създаването и израстването на Европейския съюз такъв, какъвто е през ХХІ век.

„Твърдо вярвам, че в тези дни на криза на доверието в европейската идея е важно да се помисли за историческия контекст на европейския проект, за да се планира по-добре за в бъдеще“, казва Шулц в обръщение към читателската публика.

Изготвяйки списъка, парламентът е взел предвид широкия географски, езиков и интелектуален идеен спектър. Списъкът на ЕП е много сериозен, а лятото напредва. Читателите могат да започнат с първата от паметните книги на евротематика още днес. Ако ви заинтригувахме, ето и къде може да видите „100-те най“: http://www.europarl.europa.eu/100books/bg/list.html.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама