Правят старият мост на Свиленград туристически продукт

06:34, 07 авг 15 / Култура 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Символът на Свиленград, Старият мост да се превърне в атрактивен туристически продукт, а града - в привлекателно място за отдих и почивка, е целта на проект по Програма „Културно наследство”. Негова стойност е 1 036 568.46 евро, а продължителността му е до 30 април 2016 г.

През това време ще бъдат направени реставрация, консервация и експониране на 500-годишния каменен мост, благоустрояване на подходите към него, поставяне на осветление и осигуряване на достъп за хора с увреждания.

Това бе обявено от областния управител на Хасково Добри Беливанов, кметът на общината инж. Георги Манолов, заместник кметът Мария Костадинова, представители на общинската администрация.

Старият мост на Марица, свързващ Европа с Азия, е построен през 1529 г., а днес се е превърнал в символ на Свиленград. Тази ценна архитектурна забележителност на средновековното изкуство представлява зидана каменна конструкция от 21 свода. Най-големият от тях е с 18-метров отвор. Мостът е широк 6 м., а дължината му е 295 м.

Преди 5 века мостът е бил част от вакъфски комплекс, включващ още кервансарай, джамия и хамам - стара турска баня, която преди време бе реставрирана и превърната в галерия по друг европейски проект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама