Популяризират ползите от кърменето сред майки в Търговище

07:19, 07 авг 15 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговище се включи в световната седмица на кърменето, която се провежда в началото на месец август в повече от 120 страни. Тя е организирана от Световния алианс за активна подкрепа на кърменето с подкрепата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ. Мотото тази година е „Кърмене и работа? Възможно е!“, а основната цел е популяризирането и насърчаването на кърменето на бебетата.

За Седмицата на кърменето Регионалната здравна инспекция предостави на родилното отделение в МБАЛ – Търговище информационни материали, свързани с кърменето, захранването на кърмачетата, здравословното хранене на децата, на бременната жена и кърмачката и вредите от тютюнопушене по време на бременност и кърмене. За информираност на младите майки в отделението е поставено тематично табло.

В рамките на тазгодишната инициатива Световният алианс за кърмене призовава за съвместни действия в световен мащаб в подкрепа на жените, които съчетават кърмене и работа. Без значение дали една жена работи в официална, неформална или в домашна обстановка, е важно да се знае, че тя и детето и имат право кърменето да продължи.

"Кърменето е продължение на връзката майка-дете след раждането. То дава възможност за тесен и системен контакт между тях, което се оказва особено благоприятно върху физическото и нервно-психическото развитие на детето. Препоръчва се кърменето да продължи поне през първите 12 месеца, а след това – колкото дълго имат желание", обясняват специалистите, като подчертават, че кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Неслучайно много специалисти я определят като „бялата кръв” – подобно на кръвта, кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, а също и да унищожава различни болестотворни агенти, с които бебето влиза в контакт. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека, понеже с кърмата майката предава на бебето антитела срещу болестите, категорични са експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама