100 години българско самолетостроене чества Музеят на авиацията в Крумово

07:28, 07 авг 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започват тридневните чествания по случай 100 години от успешния полет на първия самолет, конструиран в България от Асен Йорданов, и началото на българското самолетостроене. Юбилеят ще бъде отбелязан с различни събития от 7 до 9 август на територията на Музея на авиацията и авиобаза Крумово.

Организатори са фондация "Български военновъздушни сили", Министерството на отбраната, Военновъздушните сили и Музеят на авиацията.

Днес ще бъде даден стартът на Третата въздушна обиколка на България, която тръгва в 12 часа от летище "Пловдив".

В програмата са предвидени още демо и тренировъчни полети, както и изграждането на щандове и шатри за участниците в изложението "Построено от българи", което ще бъде открито утре (8 август).

По случай юбилея Музеят на авиацията в Кремово ще получи като подарък копие в реални размери на първия български самолет "Йорданов - 1". То ще бъде подарено от фондация "Български военновъздушни сили". Ръководител на проекта е Стоян Аврамов, главен конструктор е Александър Маросян - самият той конструктор на самолети. Идеята за репликата в реален размер е на председателя на фондацията ген. Спас Спасов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама