Правят концертна зала в стара мелница в Балчик

07:51, 07 авг 15 / Култура 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концертна зала отваря врати в 100-годишна мелница в Балчик, обявена за паметник на културата, съобщава БТА. Шестетажната сграда, чиято първа копка е направена през лятото на 1909 година, е смятана за един от най-модерните индустриални обекти на Балканите. Мелницата е произвеждала по 75 тона брашно на денонощие и е пуснала първата линия в България за грис и макарони. Според изследователи на стопанската история в обекта, проектиран от германски дружества, за първи път в страната е използвана стоманено-бетонна конструкция. Голямата мелница е и първата с дизелов агрегат.

Освен концертна зала, разположена на последния етаж, в обновената вече сграда с подкрепата на старата оперативна програма "Регионално развитие" до месец ще заработи и туристически информационен център, съобщи заместник-кметът на Балчик Стелиян Железов. По думите му с бюджетни средства на общината ще бъде доставено оборудването. В паметника на културата е реставрирана и т. нар. наблюдателница - кула, от която фотографите могат да запечатат гледки към морето. Сред атракциите в новия туристически обект е и макет на град Балчик, изработен в мащаб 1:500.

В рамките на приключилия проект, по който са инвестирани 5 539 000 лева, е реставрирана и консервирана късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, която заема площ от около 150 декара. Историците сочат фортификационното съоръжение за едно от най-мащабните във Византийската империя.

С европейския финансов ресурс е обновено и текето Ак Язълъ Баба-Свети Атанас край село Оброчище, информира Елица Кръстева от екипа на проекта. Светилището, изградено през 16-и век, е сцена на международен фестивал на религиозната музика. Със средства по проекта за туристите в новите обекти са осигурени електронни гидове, а шестима екскурзоводи, преминали обучение, ще постъпят на щат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама