Мобилно приложение изчислява адвокатските хонорари и съдебните такси

07:53, 07 авг 15 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мобилно приложение изчислява адвокатските хонорари и съдебните такси, които трябва да получат защитниците при извънсъдебна дейност и за производствата пред българските граждански и административни съдилища. То е създадено от адвокатското дружество „Русков“.

 

Калкулаторът работи въз основа на Наредба № 1 от 09 юли 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

От дружеството поясняват, че хонорарите се определят по свободно договаряне въз основа на писмен договор между адвокат и клиент. Размерът им не може да бъде по-малък от минималния, който е определен в наредбата, за съответния вид адвокатска услуга. Двете страни на договора могат да уговорят и по-големи суми, според нуждите и разбиранията им за предоставяната услуга.

 

Правните услуги, за които наредбата определя твърд хонорар, не са взети под внимание при мобилното приложение, например за устен съвет клиентите трябва да платят 20 лв. (чл. 6, т. 1), за прекратяване на брак по исков ред – 600 лв. (чл. 7, ал. 2, т. 1). Те не са включени в калкулатора, защото размерът на възнагражденията може да се види директно в наредбата. Адвокатските хонорари се изчисляват въз основа на материалния интерес във всеки конкретен случай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама