Второ огнище на антракс има във варненското село Бозвелийско

08:37, 07 авг 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Второ огнище на антракс е открито във варненското село Бозвелийско. Това заяви пред Topnovini.bg д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността началник на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Тя обясни, че здравните власти знаeли за случая от края на миналата седмица, но нямало причини за притеснение, тъй като навременно били взети всички необходими мерки.

Лабораторни проби са доказали, че починала овца е била болна от антракс, уточни д-р Михайлова. Тя е била от стадо, отглеждано от сравнително млад мъж от Бозвелийско, на около 35 години, който е имал някакъв контакт с починалия през юли колач от с. Млада гвардия. Дали са били познати обаче Михайлова не се нае да коментира. Овчарят се чувствал добре, нямал оплаквания.

По думи на началника на РЗИ - Варна, от Агенцията по безопасност на храните са поели случая и са извършили ваксинация на всички животни от село Бозвелийско.

Преди дни специалистите от РЗИ- Варна, и АБХ заявиха, че заразата от заведения и магазини във Варненско и Добричко е наутрализирана. Затворена засега остава единствено транжорната в квартал "Аспарухово", където се прави поредна дезинфекция.

След като през юли бе открито огнище на антракс в с. Млада гвардия, се наложи затваряне на над 20 заведения и магазини в района, които бяха дезинфекцирани и след това властите отново им позволиха да започнат дейност. Бяха ваксинирани и животните от с. Млада гвардия.

В 13 часа в Областна администрация във Варна започва заседание на областната eпизодична комисия, на което ще присъстват областният управител Стоян Пасев, кметовете на общините във Варненско, както и представители на АБХ и РЗИ - Варна.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама