Отсякоха две опасни дървета в Градската градина на Свищов

08:45, 07 авг 15 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двете опасни големи дървета са се намирали до централния площад „Алеко“ в Свищов. Причината за изсичането им е, че са били болни, изсъхнали и загнили. Акцията е част от целогодишното поддържане на зелената градска среда, което осъществява Община Свищов, съгласно българското екологично законодателство, информираха от кметската администрация в крайдунавския град. 

Въпросните видове са широколистни, „конски кестен“. Те са били нападнати от насекомото кестенов молец, вследствие на което клоните им са загнили и изсъхнали.

В продължение на 3 години са били лекувани и са поддържани с периодично кастрене, но въпреки това състоянието им се е влошило. Тъй като дърветата се намират над пешеходна алея в Градската градина и представляват потенциална опасност за минувачите, те са премахванати, за да се избегнат бъдещи инциденти.

С цел осигуряване безопасност за гражданите, по препоръка на общинските еколози, преди няколко месеца в Градската градина са отрязани още няколко болни и изсъхнали дървета. 

Кастренето и отсичането на изсъхнали дървета на територията на град Свищов се извършва целогодишно и по сигнали на граждани. До момента в Общината са подадени над 100 сигнала за опасни дървета. Сигналите се проверятват от комисия и при положително становище от специалистите, дърветата се отсичат.

Дървеният материал, добит при изсичането на болните и изсъхнали дървета, се складира и през зимния отоплителен сезон се предоставя за безвъзмездно ползване за отопление на общински и социални обекти в града и кметствата на територията на община Свищов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама