Състави и индивидуални изпълнители от Плевенска област ще се изявят днес на събора в Копривщица

08:45, 07 авг 15 / Култура 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представителите от област Плевен, избрани да участват в Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, ще се представят днес на седма сцена на фестивала. Съставите и индивидуалните участници, които са от 22 населени места от областта, ще започнат с изпълненията си в 14 часа. Комисията, която ще ги оценява е в състав – доц.д-р Веселка Тончева, доц.д-р Валентина Ганева – Райчева и гл.ас. д-р Милена Любенова.

Общият брой на участниците от Плевенска област е 324 души – индидуални изпълнители и състави. Те са от гр. Червен бряг, гр. Белене, гр. Койнаре, с. Реселец, с. Девенци, с. Телиш, с. Рупци, с. Ракита, с. Радомирци, с. Горник, с. Глава, с. Асеново, с. Славовица, с. Подем, с. Гиген, с. Брест, с. Сомовит, гр. Пордим, с. Бръшляница, с. Върбица, с. Ясен и с. Брестовец.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица ще бъде открит днес. Той се провежда на всеки пет години, като през 2015 г. се навършват 50 г. от началото му. Очаква се в него да участват около 18 000 изпълнители и 400 000 гости. Събитието е под патронажа на  генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На седемте сцени на поляните в местността "Войводенец" и на две допълнителни сцени в Копривщица ще се изявяват певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания.

Съборът ще бъде открит днес и продължава до 9 август, неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама