Нова инвестиция в аграрната сфера очаква реализация в Генерал Тошево

10:28, 07 авг 15 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инвестиционно намерение за изграждане на многофункционален научно-изследователски комплекс, който да изпълнява лабораторни и сертификационни дейности в селското стопанство, е постъпило в община Генерал Тошево. Планираният размер на инвестицията е 3 млн. лв., като ще бъдат открити и 15 нови работни места. За целта дружеството – инвеститор вече е закупило терен в индустриалната зона на града.

В рамките на капиталовложението се предвижда да бъдат изградени лаборатория за анализ на посевни качества и определяне на здравното състояние на семена и посадъчен материал, лаборатория по „Растителна защита” за идентифициране, прогноза и борба с патогените по растенията и лаборатория по окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи.

Дългосрочната идея на инвестицията е да бъде изграден индустриален парк, създаващ платформа за развитие на хранително-вкусова промишленост, стъпваща на регионалното селско стопанство. Важен акцент от дейността на аграрния център ще бъде партньорството с регионални земеделски производители и малки бизнес структури. Дружеството е в преговори за сътрудничество с Добруджански земеделски институт, като се очаква с него да бъде подписано споразумение за партньорство.

Инвеститорът е част от по-голяма структура, която има за цел да осигурява финансиране за иновативни и изследователски проекти в страната с фокус върху селското стопанство и създаването на агро-бизнес модели с висока добавена стойност.

Това е третото постъпило инвестиционно намерение в Община Генерал Тошево от началото на годината. През месец май в деловодството на общинта бе входирано предложение за изграждане на птицекомплекс в с. Василево. На последното заседание на Общински съвет Генерал Тошево се взе решение и за продажба на парцел – общинска собственост, върху който има интерес да се изгради инсталация за елетроенергия чрез използване на биомаса от растителни и животински субстанции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама