Между три проекта за паметник Хан Крум избират туристи и граждани във Велики Преслав

10:41, 07 авг 15 / Култура 25 929 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три разработки са постъпили за участие в конкурса обявен от община Велики Преслав за “Паметно място на хан Крум”. Това съобщи главният архитект на община Велики Преслав Гергана Цонкова.

Победител в конкурса обаче няма. Присъдени са две второ и едно трето място.

“Конкурсът за идеен проект бе, за да видим различното мнение за паметник на хан Крум. И трите разработки, които постъпиха в обявени срока бяха три различни погледа на нещата, много интересни. Но и трите не се покриваха изцяло с това, което бе дадено по задание. Комисията, която ги разгледа , реши, че няма да има премиран проект, а ще се присъдят две втори и една трета награда”, обясни архитект Цонкова.

Тя заяви, че трите проекта са експонирани в Археологическия музей „Велики Преслав” придружени с книга за мнения, на базата на които ще последва обществено обсъждане и дебат, за взимане на най-подходящо решение за визията на паметното място.

“Така разработките ще бъдат подложени на обществено обсъждане, за да можем да чуем и мнението на гражданите”, допълни арх. Цонкова.

Двете втори места са присъдени на идейните проекти на софийски творчески колектив скулптора Стефан Стефанов в колектив с архитект Иван Тончев, и на тандема от Шумен архитект Валери Колев и скулптора Валери Желязков и ландшафт.арх. Ж. Георгиева.

Третата поощрителна награда е присъдена на Деян Костов, който е роден във Велики Преслав и е студент 4-ти курс архитектура.

Обявените награди за второ и трето място от община Велики Преслав бяха в размер на 1 000 и 500 лева. Наградата за първо място бе 1 500 лева.

“Това са поощрителни награди, защото участието в конкурса не е обвързано с последващо възлагане на строеж на паметника. Ние правим още проучвания за това как да се визуализира идеята. След това вероятно ще се организира дарителска кампания, за да се направи паметника или така както сме го формулирали Паметно място, посветено на Хан Крум. След като се обобщят и мненията на гражданите Инициативният комитет вероятно ще предприеме някакви действия. Не мога да кажа във времето как ще се развият нещата. Поне за тази година в бюджета на общината не са заложени средства, а и общината трудно може да се справи със собствени. Вероятно ще се наложи да се организира наложи една общонародна инициатива, ако се реши да се прави паметника. За Паметното място, което е по-широка атракция вероятно ще трябва да се кандидатства за европейско финансиране., обясни архитект Цонкова.

Идеята за изграждане на паметник на Хан Крум е от 2011 година, когато се навършиха 1200 г. от победата на хан Крум над император Никифор I Геник. Тогава Инициативен комитет от патриоти настоя за съграждане на монумент на великия държавник и пълководец.

Идеята е паметникът да бъде издигнат край село Хан Крум. Мястото на което ще бъде паметника е поземлен имот - общинска собственост в землището на с. Хан Крум с площ 6,100 дка.

Теренът е разположен по протежение на общински местен път представляващ вход към селото, което е благоприятно за проектиране на автомобилния подход до мемориала, включително проектиране на място за паркиране на автомобили.

Основната задача, която се поставя с изграждането на Паметно  място, свързано с Хан Крум е да се създаде привлекателен център като отправна точка за туристическата дестинация „Велики Преслав” и археологически обект „Аул на Хан Омуртаг”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама