Пловдивски състави излизат на сцената на събора в Копривщица

10:41, 07 авг 15 / Култура 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивските участници в ХI Национален събор на българското народно творчество Копривщица излизат днес от 14 часа на сцена № 6 в местността Войводенец, съобщиха от Областната управа.

Групата от област Пловдив наброява 778 души. Това са 3 състава, представящи български народни обичаи, 30 женски певчески групи, 3 мъжки, 4 смесени и 1 детска певческа група, 2 инструментални състава и 1 танцов. Индивидуалните изпълнители са съответно 16 възрастни певци, 8 деца и младежи певци и 3 инструменталисти.

Всички те се представиха успешно на предварителния регионален преглед, който се състоя в края на юни, и днес ще се опитат да покажат най-доброто, за да впечатлят компетентното жури, което ще ги оценява в надпреварата за наградите на събора.

Областният управител на Пловдив Розалин Петков пожела на всички изпълнители от областта успешно представяне, добро настроение и много награди.

Копривщенският събор, който се открива днес в 11 часа в присъствието на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, ще продължи три дни и ще покаже жанровото разнообразие и богатството на нематериалното ни културно наследство. Сред гостите на откриването ще бъде и зам.-министърът на културата Боил Банов.

Събитието събира участници не само от различните краища на България, но и от целия свят, затова в самия град Копривщица ще бъдат разположени две сцени, на които ще премерят сили всички чуждестранни гости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама