Постове във Фейсбук и Туитър за отвличане на деца в Разград предизвика проверка от ГДБОП

10:52, 07 авг 15 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След засечени на 1 август от МВР постове във Фейсбук и Туитър за предполагаем бял автобус, който „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“, специализираният сектор "Киберпрестъпност" към ГДБОП извърши спешна проверка за установяване на истинността на постовете, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Проверката установи, че тези постове не са достоверни и гражданите в тези райони могат да бъдат спокойни.

След старта на проверката на МВР вече са установени постове, съдържащи опровержение, че няма нищо вярно в разпространената публикация. Част от споделянията вече са изтрити, дори са публикувани и извинения за внесения смут в обществото, тъй като са били подведени.

В хода на проверката е установено, че съдържанието на публикациите е идентично, като текстовете и коментарите предупреждават за предполагаема група, която „отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи“. Постовете са визуализирани със снимка на бял бус с регистрационна табела от област Разград, а на някои са добавени и снимки на мъже. Тази информация се разпространява лавинообразно в България в периода 30 юли – 1 август.

Проверката установи, че първата публикация във Фейсбук на белия разградски бус, съдържаща информация за предполагаеми отвличания на деца, е направена в началото на май 2014 година от чуждестранен гражданин, живеещ  в Германия. Публикацията е копирана и в Туитър от лица с чуждестранни имена. Появява се и колаж, на който до белия бус е монтирана свалена от Интернет снимка от войната в Ливан.

Проверката показа, че собственик на буса с разградска регистрация е български гражданин, който има и адресна регистрация в чужбина. Към момента мъжът не се намира на територията на България и по информация на роднините му работи в Германия. По данни на ГД „Гранична полиция“ бусът е напуснал територията на страната още през 2012 г.

На 05 юни по идентичен начин в социалните медии се разпространява информация с твърдения, че в района на Вълчедръм са намерени телата на две малки деца с липсващи органи. Установено е, че  публикацията също е с невярно съдържание и цели единствено всяване на смут в обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама