ГДБОП: Постовете в социалните мрежи за отвлечени деца са лъжливи

11:08, 07 авг 15 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проверка на специализирания сектор „Киберпрестъпност“ към ГДБОП е установила, че публикациите във „Фейсбук“ и „Туитър“ за бял микробус, който отвлича деца в областите Разград, Силистра и Русе с цел продажба на органите им „не са достоверни“. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на МВР. 

„Гражданите в тези райони могат да бъдат спокойни“, съобщава МВР. Според полицията единствената цел на тези неверни публикации е „всяване на смут в обществото“.

Обстойната проверка е показала, че първата публикация по темата е направена още през пролетта на 2014 година от чуждестранен гражданин, живеещ в Германия, а след това е  пусната и в „Туитър“ от лица с чуждестранни имена. Появява се и колаж, на който до белия бус е монтирана свалена от интернет снимка от войната в Ливан.

Публикациите, които предизвикаха масова истерия в социалните мрежи в края на юли и началото на август тази година са били идентични и са съдържали предупреждения, за група, която "отвлича деца в областите Разград, Силистра, Русе с цел да отнеме телесните им органи". Към тях е имало снимки на бял микробус с разградска регистрация. 

Проверка на „Гранична полиция“ е установила, че въпросният бял микробус е напуснал България през 2012 година и в момента се намира в град Майнц, Германия. Според роднини на собственика му той работи там. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама