Басарбовският манастир с италиански мрамор, очаква иконостас от Румъния

11:44, 07 авг 15 / Култура 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 6 август 2015, Св. Преображение, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум отслужи св. Литургия в скалния манастирски храм на Басарбовския манастир, съобщиха от Русенската митрополия.

В съслужение на архиерея са били архим. Антоний, прот. Йоан Иванов, свещ. Димитър Димитров и дякон Валери Василев, а на клира са пяли духовници от митрополитския хор за източно църковно пение „Св. Димитрий Басарбовски”. След богослужението, по традиция в манастирския двор се е извършил и водосвет за здраве.

В момента, в светата обител с бързи темпове се довършва новата манастирска църква, посветена на св. Преображение, която почти две десетилетия е била оставена в груб строеж. По инициатива на митрополит Наум в Румъния се изработва масивен дърворезбован иконостас, който ще е дарение на Русенската митрополия от Румънската православна Църква.

Наскоро русенският митрополит направи работно посещение на архиепископа на Ръмник Варсануфий, където установи хода на работата по изработването на черешовия иконостас, който до два месеца трябва да бъде монтиран в храма на Басарбовската св. обител.

Оказа се още, че предпразнично в манастира е доставена от Италия и мраморната настилка за храма, част от която също е дарение от благочестиви християни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама