Поредица от събития в Дългопол от началото на празничния месец август

12:00, 07 авг 15 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Площадът на Дългопол /поне новият/ никога не е бил толкова пъстър, шумен и изпълнен с толкова различни, и същевременно близки до сърцата ни темпераментни песни, музика и танци, както вечерта на 2 август.

Фолклорните групи La Zjite /Невястата/ от Гарвина, регион Пулия, Италия и "Барвинек" от Словакия представиха концертната си програма по покана на кмета на общината Маринка Иванова. Гостуването им бе част от пътуващия фолклорен фестивал, организиран за четвърта година от Федерация на фолклорните групи в България. 

Самодейците от най-голямото читалище в общината бяха щастливи да се срещнат с други европейци, за които трaдициите на техния роден регион имат дълбоки корени в сърцата им. Те са се превърнали в начин на живот, хоби или дори професия за много от тях и носят щастие и задоволство в живота им. Тези чувства заразиха всички зрители, когато съставите заляха площада с веселите провиквания на типичните за Словакия закачливи песни и танци , и горещите сватбарски традиции от югоизточна Италия - танците мазурка, куадриля ,полка и тарантела.

Малко по-рано същата вечер приключи и първият турнир по футбол за купата на „Братя Бъркли”, организиран за първи път в чест на професионалния празник на железничарите от началника на ЖП гара Дългопол Младен Стоянов. Наградите получиха призьори от „Камчиец”,гр.Дългопол, „Балкан”, с.Аспарухово и „Поляците” с. Поляците, допринесли най-сериозно за класирането на отборите си и обявени за най-млад и най-полезен футболист.

В понеделник вечер в читалищната зала дългополци ще се срещнат за пореден път с любимата си театрална трупа „Искри и сезони”. В истински „Лудории в съботната вечер” ще се окажат въвлечени всички от пленителните Искра Радева, Милена Атанасова, Веселин Ранков и Антон Радичев. А след театъра – на кино ! На 7 август в Дългопол ще пристигне и пътуващото лятно кино на БНТ 1. Жива носталгия по изгубеното кино и нетърпеливо очакване на романтичната комедия „Корави старчета” измъчват жителите на общината още от сега, а малчуганите очакват с любопитство своята нова книжка от големия стол на пътуващата библиотека.

Така неусетно ще дойде и последната празнична седмица на август, в която Дългопол ще отбележи 46 годишнината от обявяването си за град. В програмата са включени много състезателни и забавни събития, както и литературни вечери, изложби и концерти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама