Ръст на българските туристи в Шуменския регион през първото полугодие

12:02, 07 авг 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Увеличен е броят на българските туристи, които са посетили историческите забележителности в Шуменския регион, съобщи директорът на общинското предприятие по туризъм “Мадарски конник” Добромир Жеков.

“Около 4 000 повече български туристи са разгледали Мадара през първото шестмесечие на годината, сравнено със същия период на 2014 г.

Скалният релеф е поначало най-посещаваният обект от всички исторически и археологически забележителности в Шуменско”, допълни Жеков. По думите му старите столици Плиска и Преслав също привличат доста български туристи.

Като цяло най-малък е интересът към Шуменската крепост, а и там все още продължават ремонтите и това също намалява туристическия поток. По план до септември трябва да приключи реконструкцията на сградата на бившата хижа и да се довърши изграждането на крепостната стена.

Паметникът “Създатели на българската държава” пак привлича много чуждестранни туристи. Тази година обаче, заради отлива им от българското Черноморие, са намалели групите руските и украинските групи, които идваха в Шумен специално, за да разгледат монумента. От десетина дни е ремонтирана и поставена отново прабългарската шатра, която е интересна атракция, особено за чужденците, добави Жеков.

По-малък е и броят на посетителите от Израел, причината е, че комплексът не отговаря на техните повишени изисквания за охрана и сигурност на обекта. Вероятно по нататък ще се наложи да се направи поне една символична ограда на паметника, допълни Жеков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама