Започва подписка в подкрепа на затворената болница в Търговище

13:08, 07 авг 15 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подписка срещу отнемането на лиценза на хирургична болница "Папуров" в Търговище стартира в 27 области и 34 общини в страната. Това обяви на пресконференция управителят на затвореното вече здравно заведение д-р Добрин Папуров, предаде репортер на Търговище Topnovini.bg. Той и колегите му лекари от лечебницата определиха като показна акцията от вчера, при която пациенти са товарени в линейки и извеждани под полицейски конвой към други болници.

Папуров призова да се направи разграничение между осъдителната присъда, която касае лично него като физическо лице и съдбата на лечебното заведение, където по негови думи са направени над 100 проверки, включително и от одитното звено на Министерство на здравеопазването и почти няма констатирани нарушения, още повече такива, които да доведат до закриването му. Хирургът беше категоричен, че не е спазена процедурата, за да бъде наложена такава санкция и ще използва всички законови средства, за да се обори заповедта на здравния министър. В затварянето на здравното заведение неговият управител заподозря местни икономически интереси, като подчерта, че те са придружени и с политически натиск. 

Притеснение от създавала се ситуация изказа и председателят на колегията на българския лекарски съюз д-р Панайот Арнаудов, който определи затварянето на частната болница като нарушение на правата и на пациентите, и на лекарите. От съсловната организация са силно разтревожени, че квалифицирани специалисти ще напуснат региона и кризата с липсата на лекари ще се задълбочи. Създалата се ситуация засяга над 70 човека персонал, от които близо 30 са лекари, подчерта Арнаудов.

Икономически интереси в здравеопазването са причина да бъде отнет лиценза на частната болница, заподозря младият ортопед хирург д-р Тихомир Папуров, според който конкуренцията в сектора е довела до този агресивен подход към лечебницата. 29-годишният лекар отбеляза, че повечето от неговите колеги завършили медицина отдавна не са в страната и то е защото държавата със своята политика ги гони  от тук, показвайки им, че само за един ден могат да останат без работата си. .

"Ако болницата остане празна и не са доволни пациентите, ние сами ще се самозатворим. Но сега какво да кажа на тези, които чакат да им завършим лечението? Министърът ли ще ги лекува?" попита риторично хирургът д-р Стаменов, подчертавайки, че за три години и половина откакто е в хирургичната болница идват все повече пациенти, от все по-отдалечени региони. Само през миналата година са направени 1 400 операции, а откакто съществува в нея са лекувани близо 13 500 пациенти.

В заключение управителят на затворената болница д-р Добрин Папуров прогнозира, че след тази акция в региона вече едва ли ще има инвестиции в здравеопазването. Самият той отчете, че е вложил над 3 милиона лева.

Ден по-рано здравният министър Петър Москов обяви, че разрешителното на частната болница в Търговище се отнема заради драстични нарушения, сред които лекуване на фиктивни пациенти и източване на здравната каса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама