Ден на отворените врати на Симпозиума "Изкуство – Природа" в Габровци организират на 8 август

13:53, 07 авг 15 / Култура 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 27-ми юли във великотърновското село Габровци започна четвъртото издание на симпозиум "Изкуство –Природа Габровци 2015“ като част от проекта „Духът на Природата“,  финансиран по Програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщи художникът Румен Димитров - Попа, председател на сдружение „Дупини“. 

Проектът спечелен от Артгрупа "Дупини" в партньорство с Центъра за мултиетнически диалог и толерантност "Амалипе" е на стойност 83 243 евро. Дейностите по проекта ще продължат до април 2016 година. Те включват превод на  книгата на Джон К. Гранд "Balance: Art and Nature", детски работилници в Габровци и Златарица, резидентна програма, пътуваща мултимедийна инсталация.

В симпозиума ще участват творци от осем държави, които работят в сферата на ленд арт, изкуство в природата. В Деня на отворените врати на 8 август в село Габровци ще бъдат открити две детски работилници за изкуство, в които ще се включат деца от различен  религиозен и етнически произход.

Ще бъдат представени творбите на участниците, майсторили ги в натурална среда повече от седмица. За първи път ще има и музикална работилница с участието на известни изпълнители от различни стилове. Това са цигуларят Венци Такев, гайдарят Кольо Иванов, етномузикантът Николай Иванов, световният шампион по бийтбокс Скилър и китаристът Атешхан Хюсеинов.

Всички те, като част от формацията "Балкан Кханс" ще изнесат концерт в Деня на отворените врати на открита сцена в село Габровци на 8 август от 21.00 ч. Резултатите от симпозиума ще бъдат представени в България, в художествените галерии в Русе, Добрич и Contemporаry spаse - Варна в началото на следващата година. Проекта завършва с представяне на мултимедийна инсталация и концерт на "Балкан Кханс"  в Норвегия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама