Питат ресорните министерства за допълнителни мерки заради антракса

14:58, 07 авг 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Откритото второ огнище на антракс след смъртта на овца от провадийското село Бозвелийско е наложило сформиране на кризисен щаб, заяви пред медиите областният управител на Варна Стоян Пасев.

По думите му въпреки, че са предприети всички необходими мерки от 24 юли, когато е починало животното, досега, от щаба ще изпратят запитване до ресорните министерства на здравеопазването и на земеделието и храните за необходимостта от евентуални допълнителни мерки за справяне със ситуацията във Варненско.

След като животното е починало, собственикът е спазил процедурата и веднага е уведомил здравните власти, съобщи д-р Даниел Денев, изпълняващ длъжността директор на Агенцията по безопасност на храните (АБХ) във Варна. Веднага са взети проби от мъртвото животно, след което са изпратени за изследване.

Резултатите са излезли на 4 август и са били положителни за антракс. Последвала е ваксинация на над 500 животни в село Бозвелийско.  Тъй като по трупа не е имало видими признаци, че овцата е починала от антракс, тя не е била загробена, а е изпратена в екарисажа във Варна.

Като превантивна мярка в селото е наложена забрана за търговия с животни. По този начин е ограничена възможността за разпространяване на заразата, обясни д-р Денев.

Работната хипотеза на специалистите е, че антраксът е стигнал в село Бозвелийско заради евентуално пренасяне на част от костите на починалата в село Млада гвардия крава. Спори на анкракс са попаднали в почвата, а оттам и в пашата на животните и се е стигнало до смъртта на овцата.

За случая в Бозвелийско са уведомени всички институции и живеещите в селото. "Не може да се твърди, че има укриване на информация", категоричен е специалистът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама