Русенски възпитаник успя да привлече над 17 млн. долара инвестиции в компанията си

15:00, 07 авг 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартиращата компания Leanplum, в която съосновател е българинът Момчил Кюркчиев, получи финансиране от 11.6 млн. долара, съобщава онлайн изданието на capital.bg. Това е вторият път, в който инвеститор влага средства в дружеството. Общото финансиране дотук е 17.2 млн. долара.

Leanplum е създадена, след като основателите Момчил Кюркчиев и американецът Андрю Фърст напускат работата си в Google. Първоначалната основна дейност е предлагане на т.нар. А/В тестове, които позволяват на разработчиците на мобилни приложения бързо и лесно да тестват в реално време промените, които правят по тях и реакцията на потребителите. Преди няколко месеца те обявиха и пускането на единствената по рода си услуга за оптимизация на мобилен маркетинг. Чрез нея разработчиците на мобилни приложения могат да изпращат персонални съобщения и известия на потребителите си, които са съобразени с предпочитанията и нуждите им.

Момчил е роден в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти, когато е на три години. Още в началото на житейския си път е нарочен за музикант, от 5 годишен свири на пиано, а по-късно е приет в Националното училище по изкуствата. Както обаче сам признава, много повече го влече математиката, и в училище посещава специализирана паралелка. По-късно прави и решаващия избор - отдава се напълно на математическите науки. Започва да учи много интензивно математика още от четвърти клас. Решавал задачи по 20 часа на седмица, включително и такива, които са равностойни на изпита за завършване на гимназия в САЩ.

Добрата му подготовка се отплаща и има няколко първи места на математически олимпиади, а музиката остава на заден план. След това влиза в английската гимназия в Русе и в 10-ти клас решава, че иска да учи извън България, и започва своята подготовка. Кандидатства и е приет в State University of New York със стипендия. "Междувременно бях започнал да се занимавам и с информатика. Посещавах ЦУТНТ в Русе, което е уникално място - общински Център за ученическо, техническо и научно творчество, където се провеждат уроци по информатика и съществува още. Това е уникално предимство за България, защото дава възможност на учениците да изучават технически специалности от много ранна възраст, и то практически безплатно", разказва още Кюркчиев пред dnevnik.bg. 

В САЩ учи математика и информатика, а като трета специалност завършва изчислителни науки - това означава три бакалавърски степени. В трети курс, през 2006 г., случайно научава, че в близкия университет Google има кампания за набиране на стажанти, и с малко повече късмет и находчивост успява да спечели позиция във вече набралата популярност компания. През август 2007 г. започва работа в компанията, където е отговорник за системната администрация на сърцето на Google - търсачката.

Момчил не забравя и първоначалните си мечти - да създаде собствена компания. Записва магистратура по предприемачество, а по-късно за да може да учи и да работи се прехвърля в отдела на YouTube. Там възниква и голямата му идея - тестване на мобилни приложения в различни аспекти на потребителската функционалност. В разговор с колегата си Андрю Фърст се ражда идеята за Leanplum. Взимат смелото и трудно решение, че ще напуснат Google въпреки добрите условия и заплата. Когато той и Андрю са приети в инкубатора Tech Stars сред десетте идеи с потенциал за развитие от общо 700 кандидатствали, взимат решението да напуснат Google и да започнат да реализират компанията си. Получават финансиране в размер на 120 хил. долара, което е допълнителен стимул.

Историята на новопрохождащата компания след това е изпълнена с множество падения и възходи, и както самият Момчил коментира, понякога им се е искало да се откажат от цялата идея. След като набират около 20 човека персонал, решават да отворят свой офис в София. Засега Момчил Кюркчиев не определя Leanplum като успех. Смята, че има още много работа, преди да може да каже нещо подобно. Затова дори не мисли за деня, в който би получил предложение да продаде компанията или пък да започне нов проект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама