Митрополит Николай непреклонен: Няма да плащаме данъци на Общината

15:20, 07 авг 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито стотинка местни данъци и такси да не плащат пловдивските черкви на Община Пловдив, призова пловдивският митрополит Николай. Той поясни, че освен божи служител е и гражданин, който има право свободно да изказва мнение по тези въпроси, а не да мълчи като митрополит на Пловдив.

Още вчера в словото си навръх големия християнски празник Преображение Господне той нападна яростно кмета на Пловдив Иван Тотев за това, че местната власт изисква неплатените от църквата данъци.

"13 000 лв. трябва да плати църквата в най-бедния район "Източен" на Общината. Съдия-изпълнител вече е влизал там и е започнал опис на имуществото - икони, свещници и кандила, за да ги изнесе за продан. Хайде да ви видя, г-н кмете, да ви видя как ще стане това. Да видя докъде ще стигнете с арогантността си по отношение на Българската православна църква", каза дядо Николай и призова настоятелствата на петте осъдени черкви да не плащат.

"Елате ни избийте! Ние ще стоим твърдо на скалата на православната вяра! Не плащайте! Няма да плащате на тази община! Аз ви го казвам!”, категоричен е митрополитът.

По думите му политиката навлиза с някаква сатанинска ерес в църквата и това става национална стратегия, с която тази ерес се внушава на младото поколение. Митрополитът недоумява как така съветникът по религиозни въпроси в Министерството на образованието е председателят на Израелтянския съвет, софийският равин. „Това ли е политиката на България”, попита риторично владиката и сам отговори, че щом е така, и църквата ще се намеси в политиката.

Припомняме, че Законът за местните данъци и такси освобождава религиозните храмове у нас от плащането на подобни налози. Той обаче е в сила от 2014 г. и не касае стари задължения от предишни години.

От Община Пловдив обясниха, че не търсят данъци и такси за самата църковна сграда на храма "Пророк Илия" в "Източен", а за други имоти, в които не се извършва богослужение и те не са молитвени домове. В конкретния случай става въпрос за още четири имота - два незастроени парцела, нежилищна постройка и склад, които по закон не са освободени от данъци.

Неплатените данъци в размер на над 13 000 лева са натрупани с години. Административния акт за установените задължения е връчен на Пловдивската митрополия още в края на 2013 г. и не е обжалван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама