Кирчо Киров за съдебния процес срещу него: Политическа поръчка от господин Цветан Цветанов

15:40, 07 авг 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Убеден съм, че присъдата ми е съобразена с днешната политическа конюнктура вътре и вън от страната, особено с изискванията, които се налагат на нашата страна от външни фактори. Но независимо от всичко вярвам в справедливостта на българската съдебна система“. Това каза пред БНР  бившият директор на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

Той е осъден на 10 години затвор по обвинението, че е присвоил близо 5 милиона лева, докато е бил на поста си. От прокуратурата съобщиха, че парите са били отклонени от бюджета на разузнавателната служба от така нареченото перо "специални операции". Това според обвинителния акт е станало през периода 2007-2011 година, като липсата на парите е била прикрита с над 1000 официални финансови документа за доказване на несъществуващи служебни разходи. В закрито заседание Военният съд е постановил и конфискация на половината от имуществото на Киров.

От началото на разследването Киров отрича да е извършил присвояването на такива суми.

„Ще си позволя да кажа нещо, което в хода на следствието не съм си позволявал да кажа – този процес започна в зародиша си като политически и като изпълнение на една политическа поръчка от днешните ръководители на Националната разузнавателна служба – генерал Драгомир Димитров и генерал Георги Миленов. Изпълнение на една политическа поръчка от господин Цветан Цветанов в битността му на вицепремиер и министър на вътрешните работи в предишното управление на господин Борисов. Моето убеждение се затвърди от изключително политизираната пледоария на прокурора“, заяви Киров.

В радиопредаването Киров каза още, че разполага с информация, че върху хода на делото е оказан натиск от високопоставени лица.

„Моето дело беше едно от знаковите дела и сега България може да покаже пред света и пред Брюксел, че е успяла да осъди поне на първа инстанция един от висшите държавни служители – ръководителя на разузнаването. Смятам, че именно тази политическа конюнктура наложи тази присъда, тъй като имам достоверна информация, че върху съдията е оказан натиск и то от хора, произлизащи от високи държавни институции. Има една, която стои като обединител на нацията – хора от тази институция оказаха натиск върху съдията и аз имам достоверна информация за това, но не възнамерявам да влизам повече в доказателства на тази тема. Аз го знам много добре и крайният резултат е видим и негативен за мен“, каза бившият шеф на разузнаването.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама