Лиляна Павлова: Северният плаж в Слънчев бряг е рекордьор по нарушения

15:49, 07 авг 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Северният плаж в курортния комплекс Слъчнев бряг води рекорда по нарушения. Това сподели пред медиите в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. По думите ѝ на това място има 3000 кв. м. над позволеното търговска площ. Преместваемите обекти и съоръжения също били над допустимите. В същото време обаче свободната зона за плажуване била под задължителните 50%.

След плажът в Слънчев бряг най-много нарушения на концесионните договори са констатирани на Централния плаж в Обзор, на плаж Ахтопол – Север, както и на тези в Черноморец и Червенка. Други със сериозни нередности са плажовете в Крайморие, Обзор-Юг, Черноморец –Централен и Поморие-Централен.

„Още след карая на сезона ще предложа на Министерски съвет да прекратим договорите за концесия на системните нарушители като тези в Слънчев бряг – Север, Обзор – Централен и Ахтопол – Север. Списъкът обаче ще бъде разширен и в него ще попаднат всички, които не са отстранили констатираните при проверките нарушения“, допълни Павлова.

Регионалният министър не можа да каже какви точно финансови санкции ще претърпят концесионерите-нарушители, но обясни, че по Закон глобата варира от 0,5% до 5% на заета квадратна площ.

От проверката на служителите на министерството станало ясно, че от общо 209 плажове по българското Черноморие, доста голям процент са без нужния брой спасители, медицински пунктове и квалифиран персонал. Цели 22-ма пък са концесионерите, които лишават туриста от правото му да плажува свободно, като заграбват големи площи от свободните зони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама