Прокуратурата отрече делото срещу ген. Кирчо Киров да е политическо

15:54, 07 авг 15 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма нищо политическо в делото, което се води срещу ген. Кирчо Киров за присвояване на огромна сума пари, заяви на брифинг говорителят на Военноокръжната прокуратура в София Елин Алексов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

След тайно съвещание на Военния съд - София тази сутрин беше постановена на първа инстанция осъдителната присъдата, която се изразява в 10 години лишаване от свобода, 15 години лишаване от права за заемане на държавна или обществена длъжност и конфискация на имуществото му.

Малко след като чу присъдата си ген. Киров обяви, че това е политическа поръчка.

Подсъдимият може да си позволи инсинуации и препратки и „тъй като го чака присъда, не може да му се сърдим“, каза Алексов по отношение на думите на обвинения генерал.

„Ген. Киров може да си позволи лукса с всякакви средства да се защитава пред съда и извън него. Бяхме в нормални отношения, но накрая вече чух от него, че от прокуратурата сме лоши хора", отбеляза в допълнение той.

В хода на съдебната фаза по отношение на присъдата на бившия директор на разузнаването „много неща могат да се случат“, защото предстои произнасяне на въззивна инстанция и касационна инстанция, обясни Алексов.

"Направихме всичко необходимо по време на досъдебното производство да бъдат събрани и преценени абсолютно всички доказателства. Не сме отказали нито едно доказателствено искане от обвиняемия във входа на досъдебното производство", каза още той. Говорителят на съда сподели, че са събрани сериозен обем доказателства и е изследвано всичко, касаещо предмета на доказване.

Всяко доказателство е проверено многократно, отбеляза Алексов, като допълни, че самият съдебен състав е провел прецизно съдебно следствие за близо година и половина. Правата на подсъдимия и исканията на защитата му са спазени и това, че делото е продължило толкова дълго време е било заради "изключително специфичната дейност на разузнаването".

Относно присвоените близо 5 млн. лева и къде са отишли след това, Алексов обясни, че няма законово изискване да се проследи какво е станало с тях, а е достатъчно да се докаже, че ген. Киров се е разпоредил с парите незаконосъобразно. Какво се случва с парите е предмет на дейност на Комисията на незаконно придобито имущество от извършени престъпления, която вече е сезирана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама