Руските власти унищожават вносна храна, стотици хиляди протестират

16:35, 07 авг 15 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тазседмичните показни акции на руските власти за унищожаване стотици тонове храна от ЕС, която е забранена за внос в Русия, предизвикаха недоволството на много руснаци, пише ВВС. 

С влизането в сила на новите още по-строги санкции и забрани не само за внос на храна от ЕС, но и за продажбата й, руските медии се надпреварваха да възхваляват акциите като борба срещу контрабандата, но не всички руснаци са съгласни с унищожаването на напълно годната за консумация храна.

Телевизионните кадри, в които булдозери мачкат пити вносно сирене и праскови и нектарини, а тонове бекон бяха изгорени в екарисаж, провокираха онлайн петиция, в която близо 300 000 души поискаха от президента Владимир Путин да спре унищожаването на храната и тя да бъде раздадавана на пенсионерите и сираците. 

„Започнаха да унищожават храна, а какво следва“, коментира московчанката Олга Савелева, автор на петицията, пред ВВС. „Изглежда властите не ги е грижа за хората.“

По думите й западните санкции срещу Русия вече са вдигнали инфлацията и са тласнали много хора към бедността. „Един пенсионер написа, че не може да се нахрани, или да си купи нещо, така че ако ще унищожават храна, по-добре да му я дадат да я изяде“, коментира Савелева. 

Андрей Волков, собственик на ресторант в Москва, който заедно с приятели организира и кухня за бедни, коментира, че много хора имат нужда от тази храна и унищожаването й е нехуманно. 

И въпреки че много хора са недоволни от унищожаването на храната, групички патриоти с тениски с надпис „Яжте руското“ обикалят по супермаркетите и проверяват етикетите. Ако случайно хванат храни, подлежащи на санкции, им лепят етикети с руска мечка и голям надпис „Забранено“.

Анна, една от „хранителните патриоти“, споделя пред ВВС, че демонстративните акции с унищожаването на храна ще накара всички да разберат, че има санкции. „Ще се откажат да ги внасят контрабандно, защото знаят, че ще бъдат изгорени“, коментира Анна.

Досега беше забранен само вносът на храни от ЕС, но все пак стоки успяваха да се „промъкнат“, най-често от Беларус, където европейските храни били препакетирани. От тази седмица, обаче, в Русия е забранена и продажбата на стоките, подлежащи на санкции, а земеделското министерство има право да проверява складове и да изземва стока от там. 

Междувременно властите призовават хората да не драматизират прекалено много ситуацията. „Сигурно не изглежда добре“, казва говорителят на Кремъл Димитрий Песков, който неотдавна демонстрира ръчен часовник за 620 000 долара и добави, че унищожената храна не е имала документи и никой не може да гарантира безопасността й. По отношение на петицията, Песков коментира, че подписите ще бъдат проверени от „експерти“.

В понеделник, пък, руският седмичник „Аргументи и факти“ публикува на първата си страница интересен колаж с диня, краставица и домат, аранжирани по особен начин и заглавие „Богата реколта – нашият отговор на Запада?“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама