Строителството в разградската джамия е без съгласуване с Министерството на културата

16:41, 07 авг 15 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Строителните дейности в четиривековната разградска джамия "Макбул Ибрахим паша" се извършват без задължителното предварително съгласуване с Министерството на културата и в нарушение на Закона за културното наследство. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на културното ведомство.

От там уточняват, че Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерство на културата ще окаже пълно съдействие на органите на МВР и Прокуратурата, които извършват проверка на скандалния случай с нерегламентираните строителни дейности в обявения за паметник на културата с национално значение старинен храм, построен през далечната 1616 г.

На пресконференция вчера кметът на община Разград Денчо Бояджиев и изпълняващата длъжността областен управител Нурие Црънгалова заявиха, че са изпратили писмо по електронен път до министъра на културата Вежди Рашидов за незаконен ремонт в джамията "Макбул Ибрахим Паша".

“В сряда в общината е бил получен сигнал, че се работи вътре в храма, въпреки че влизането там става само с разрешение на Министерството на културата”, обясни градоначалникът. Направен е оглед, при който е установено, че е прерязан метален прът, за да се проникне в джамията, вътре били четирима строителни работници, а впоследствие е издирен и този, който ги е наел - Бюрхан Ариф Сюлейман от Дулово, който живеел от доста време в сградата на мюфтийството.

Целият под на джамията е бетониран, като са излети 15 куб. м бетон. Това е станало за около 10 дни, като не е ясно как е вкаран през тесния процеп този бетон. Работниците са били изведени от сградата и по случая е започнала проверка.

Джамията е третата по големина на Балканите, изградена е през 1616 г.. Обявена е за паметник на културата през 1997 г. и е включена в каталога на ЮНЕСКО.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама